Szkoła Promująca Zdrowie

Opublikowane 2019-11-28 MO

Wzorem lat ubiegłych firma Salvit-Prima przygotowała dla uczniów klas I-III warsztaty edukacyjne „Zdrowe śniadanie”. Podczas zajęć uczestnicy dowiedzieli się, do czego służy piramida żywienia, poznali zasady zdrowego odżywiania oraz przygotowali drugie śniadanie. Sala lekcyjna zamieniła się w małą fabrykę musli. Każdy uczestnik mógł samodzielnie na bazie jogurtu naturalnego, płatków, bakalii, miodu i świeżych owoców skomponować swoją zdrową przekąskę. Wszyscy bardzo się zaangażowali i aktywnie uczestniczyli w spotkaniu, a na koniec każdy otrzymał dyplom potwierdzający udział w zajęciach.

Opublikowane 2019-11-18 MO

8 listopada 2019 r. już po raz piąty wszystkie klasy edukacji wczesnoszkolnej naszej szkoły wzięły udział w ogólnopolskiej akcji promującej zdrowy styl odżywiania: "Dzień Śniadanie daje moc". Uczniowie wraz ze swoimi nauczycielami w bardzo zaangażowany sposób przystąpili do realizacji tego przedsięwzięcia. Już od samego rana na drugim piętrze szkoły rozchodził się wspaniały zapach warzyw, owoców i innych produktów, które uczniowie wykorzystali do zrobienia swoich drugich śniadań. Dzieci samodzielnie lub z niewielką pomocą przygotowywały pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki, sałatki jarzynowe i owocowe, szaszłyki pełne witamin, pasty z warzyw i twarożku. Nie brakowało oczywiście i czegoś do picia. Były więc fantazyjne koktajle owocowo - warzywne, soki świeżo wyciśnięte oraz zdrowa woda z cytryną. W tym dniu można było nawet spróbować naleśników z domowym dżemem, jajecznicy oraz chleba pieczonego przez rodziców. Oczywiście nikt tego dnia nie zapomniał o zasadach dobrego wychowania, więc w każdej klasie uczniowie z wielkim zapałem nakrywali do stołu, rozkładali serwetki oraz sztućce i talerze. Dzieci i ich wychowawcy pracowali z ogromną radością i zaangażowaniem. Ten dzień sprawił, że kolejny raz przekonaliśmy się jak ważne jest zdrowe odżywianie, ale nie tylko od święta.

Opublikowane 2019-11-09 MO

28 października odbył się Rajd pieszy "Zdrowie w świecie Toy Story", który zorganizowała SP nr 7. Uczniowie klas IIId oraz IIIc wraz z wychowawcami wspaniale się bawili, biorąc udział w ekscytujących i ciekawych konkurencjach (sportowo-sprawnościowych, sprawdzających wiedzę na temat zdrowego żywienia, udzielania pierwszej pomocy). Każda grupa miała wspaniałego przewodnika po rumskim lesie. Na zakończenie wszyscy uczestnicy zjedli rozpływające się w ustach gofry.

Dziękujemy SP 7 w Rumi za wspaniały rajd.

Opublikowane 2019-11-04 MO

W ramach programu "Uczeń zdrowy i wesoły" realizowanego w klasie 2 b pani Iwonka oraz pani Beatka zabrały nas na lekcje do Auchan. Już od samego wejścia spotkaliśmy pracowników sklepu, którzy opowiedzieli o swojej pracy oraz oprowadzili nas po kilku działach. Jednak głównym celem naszej wizyty było zapoznanie się ze składnikami wybranych produktów. Czytając etykiety oraz korzystając ze specjalnej aplikacji, dowiedzieliśmy się, jaki produkt jest zdrowy i bezpieczny. W nagrodę za dobre zachowanie nasze Panie zabrały nas na pyszne lody. Oczywiście poznaną wiedzą podzielimy się z rodzicami.

Opublikowane 2019-10-24 MO

23 października klasa 2 b przygotowywała pyszne, zdrowe i kolorowe sałatki oraz surówki. Każdy z nas z wielkim zaangażowaniem obierał, kroił oraz mieszał przyniesione warzywa, owoce i wędliny. Efekt końcowy zaskoczył nawet nasze Panie. Sałatki i surówki prezentowały się znakomicie, a smakowały wybornie. Już niedługo będziemy robić kanapki oraz koktajle, oczywiście samodzielnie.

Opublikowane 2019-10-24 MO

Jesteśmy uczniami klasy 2b. Już od pierwszych tygodni uczęszczania do naszej szkoły staramy się prowadzić zdrowy tryb życia, do czego zachęcają nas nasze wychowawczynie. Jemy zdrowe produkty, unikamy słodyczy i tłustych, słonych potraw, szczególnie tych wielokrotnie przetworzonych. Często wychodzimy na świeże powietrze, uprawiamy sporty, jednak naszą największą chlubą jest to, iż w każdy piątek organizujemy degustację przygotowanych przez naszych wspaniałych rodziców i nas samych, warzyw i owoców. Na talerzach pojawiają się również bakalie i wielozbożowe wypieki. Te spotkania są dla nas okazją do poznania różnych - często nieznanych wcześniej - smaków. Uczymy się i jednocześnie dobrze bawimy.

Opublikowane 2019-10-24 MO

17 października 2019 r. odbyły się zajęcia ruchowe z wykorzystaniem Metody Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne dla pierwszej grupy uczniów niepełnosprawnych z klas I -III w ramach programu „Skaczemy z radości”. Celem zajęć było podkreślenie roli ruchu we wspomaganiu rozwoju i terapii dziecka niepełnosprawnego oraz integracja uczniów poprzez wspólne spędzanie czasu na sportowo. Dzieci z zaangażowaniem wykonywały zadania ruchowe pozwalające zdobyć pewność siebie i poczucie bezpieczeństwa w otoczeniu, a także ułatwiające nawiązanie kontaktu i współpracy w grupie. Wspólna zabawa dostarczyła dużo radości biorącym w niej udział uczniom i nauczycielom.

Zajęcia przeprowadziły: Magdalena Kretschmer, Beata Szymichowska-Kuegler.

Opublikowane 2019-10-11

Koktajle owocowe to idealny sposób na zdrowe życie. Zapewniają odpowiednią dawkę witamin i wartości odżywczych. O koktajlach można napisać naprawdę wiele. Są świetnym pomysłem na drugie śniadanie, czy deser. W zależności od składników mogą być orzeźwiające, rozgrzewające, sycące. Można je pić przez cały rok, mieszając sezonowe owoce z wodą mineralną, jogurtem, mlekiem lub sokiem. Wiedzą to już uczniowie klasy 1a, którzy w miniony poniedziałek 7 października zamienili się w masterchefów i wymiksowali dla siebie wspaniałe koktajle. Było smacznie, zdrowo i owocowo :).

Opublikowane 2019-10-02

W ramach piątej edycji innowacji pedagogicznej "Rodzic na 6" w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Wychowanie przez gotowanie". Tematem przewodnim były pomidory oraz owoce.

Rodzice wraz z dziećmi przygotowali koktajl bananowo-karobowy na mleku bez laktozy. Niespodzianką był kolor koktajlu - dzieci mogły wybrać dla siebie dowolny kolor. Pan Michał Turek użył do tego w 100% naturalnych barwników. Uczestnicy warsztatów rozsmakowali się w owocowej bombie witaminowej doprawionej odrobiną miodu, którą sami przygotowali. Dzieci samodzielnie wykonały sałatkę z kilku gatunków pomidorów i mozzarelli. Przy tej okazji "mali kucharze" poznali wygląd, smak i zapach składników użytych do jej wykonania. Sałatki były naprawdę bardzo smaczne.

Zajęcia poprowadził Michał Turek z Fundacji PLASTER, który zdradził uczestnikom sekrety kulinarne - czym jest proszek karobowy, skąd pochodzą pomidory, jak prawidłowo trzymać nóż, kiedy ananas jest dojrzały i czym jest młotkowany pieprz. Uczestnicy mogli także sami przekonać się o tym, że wspólne przygotowanie sałatek owocowej i pomidorowej może być wspaniałą przygodą zacieśniającą relacje rodzinne.

Uczestnikom dziękujemy za udział i zaangażowanie podczas zajęć, a nieobecnych zachęcamy do udziału w kolejnych rodzinnych warsztatach.