Głowa pełna pomysłów

Opublikowane 2019-11-26 MO

W dniach 15-16.11 br. odbyły się w naszej szkole zajęcia kulinarne promujące zdrowe odżywianie. Uczestnicy uczyli się m.in. ozdabiania potraw - rzeźbienia z warzyw i owoców.

Dzięki uprzejmości Bartosza Czerwionke, ucznia II klasy rumskiego Hipolita, w piątek uczniowie naszej szkoły zapoznali się z niełatwą sztuką carvingu. Bartosz podzielił się z młodszymi kolegami i koleżankami (być może przyszłymi uczniami jego szkoły) swoją wiedzą i umiejętnościami, a oni okazali się bardzo zdolnymi i pomysłowymi uczniami.

W sobotę natomiast zamienili niezdrowe, choć bardzo lubiane przekąski, na zdrowe i równie smaczne. Korzystając ze sprzętu naszych babć, PRODIŻA, upiekli czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli :), a wykorzystując nowoczesne urządzenie, THERMOMIX, przygotowali zdrowe lody (sorbet truskawkowy) oraz pyszne smoothie… Wszyscy byli bardzo zaangażowani, a co najważniejsze - zadowoleni! :-)

Zajęcia prowadziła: Beata Dżugan