Warsztaty "Rodzic na 6"

Opublikowane 2019-10-02

W ramach piątej edycji innowacji pedagogicznej "Rodzic na 6" w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Wychowanie przez gotowanie". Tematem przewodnim były pomidory oraz owoce.

Rodzice wraz z dziećmi przygotowali koktajl bananowo-karobowy na mleku bez laktozy. Niespodzianką był kolor koktajlu - dzieci mogły wybrać dla siebie dowolny kolor. Pan Michał Turek użył do tego w 100% naturalnych barwników. Uczestnicy warsztatów rozsmakowali się w owocowej bombie witaminowej doprawionej odrobiną miodu, którą sami przygotowali. Dzieci samodzielnie wykonały sałatkę z kilku gatunków pomidorów i mozzarelli. Przy tej okazji "mali kucharze" poznali wygląd, smak i zapach składników użytych do jej wykonania. Sałatki były naprawdę bardzo smaczne.

Zajęcia poprowadził Michał Turek z Fundacji PLASTER, który zdradził uczestnikom sekrety kulinarne - czym jest proszek karobowy, skąd pochodzą pomidory, jak prawidłowo trzymać nóż, kiedy ananas jest dojrzały i czym jest młotkowany pieprz. Uczestnicy mogli także sami przekonać się o tym, że wspólne przygotowanie sałatek owocowej i pomidorowej może być wspaniałą przygodą zacieśniającą relacje rodzinne.

Uczestnikom dziękujemy za udział i zaangażowanie podczas zajęć, a nieobecnych zachęcamy do udziału w kolejnych rodzinnych warsztatach.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image